Projectes i activitats

Actualment Rubí d’Arrel té 5 projecte en marxa, entre d’altres activitats, com poden ser La Nocturna, una de les activitats amb més participació de la ciutat, o les sortides obertes a la ciutadania.

També som co-fundadors de la Plataforma Reconvertim el Camp de Golf de Rubí – Sant Cugat. Podeu llegir més informació i donar el vostre suport a la web de la plataforma: https://reconvertimcampgolf.wordpress.com


1. Xarxa d’itineraris

Aquest és un projecte dut a terme conjuntament amb el Centre Excursionista de Rubí (CER). Podreu trobar més informació i les guies a la web de l’Ajuntament de Rubí: https://www.rubi.cat/ca/temes/medi-ambient/medi-natural/camins-i-itineraris-1/itineraris

El projecte de la Xarxa d’itineraris pels espais naturals de la ciutat té l’objectiu d’oferir a la ciutadania l’oportunitat de gaudir del patrimoni i del paisatge del municipi. La intenció és arribar a la quinzena d’itineraris. El projecte una xarxa d’itineraris que surtin des de la plaça Doctor Guardiet i travessin paratges de Rubí amb rutes de nivell baix o mitjà, d’una durada d’entre 1.30 hores i 2 hores i amb una distància d’entre 5 i 8 km.

Actualment l’Ajuntament de Rubí ha dut a terme la senyalització d’una part de la Xarxa, però encara està pendent una altra part. El CER i Rubí d’Arrel també estem treballant per aconseguir que hi hagi una manteniment regular de la xarxa per part de l’Ajuntament.


2. Recuperació de punts d’interès

Un dels objectius de Rubí d’Arrel és recuperar espais del nostre territori amb un valor històrica, patrimonial o ecològic. En els últims anys hem recuperat 3 fonts i el seu entorn:

1. La Font de Sant Muç i el seu entorn: el projecte de recuperació d’aquesta famosa font de Rubí va començar el 2012. Des de llavors s’han fet diverses actuacions, ja que l’herba creix ràpid i fins ara el manteniment l’assumia Rubí d’Arrel. A les diverses actuacions hi han participat ciutadania a títol individual així com entitats, per exemple l’Agrupament Escolta Guspira. Podeu llegir el Manifest per a la Recuperació i Conservació del conjunt patrimonial de Sant Muç.

Vídeo de l’última actuació a Sant Muç (Rubitv.cat)

Més info!

Si teniu twitter, podeu seguir tot el que passa a la font: @FontCanMoritz! També podreu veure fotos de la primera actuació aquí.

2. La Font de Can Moritz i el seu entorn: aquesta font modernista del 1922 va pertànyer a la Família Moritz (coneguda per la cervesa Moritz). L’any 1943 la família es va vendre la propietat (casa i font) i fins el 2014 la font va quedar amagada per la vegetació. El 2016 Rubí d’Arrel ja va fer una primera actuació. El 2019 la seva restauració, així com la recuperació de l’entorn, va finalitzar gràcies a un treball conjunt entre Rubí d’Arrel, Ajuntament de Rubí i el projecte Europeu BlueHealth. Al projecte hi van participar els veïns i veïnes de la zona de Castellnou, ciutadania de Rubí (en el marc de l’actuació popular feta en el Dia de Terra), i estudiants de paisatgisme de la Universitat Autònoma de Barcelona.

3. La Font del Felip i el torrent de les Abelles: aquesta font i el tram proper de la Riera es van recuperar el 2017 en una jornada en què hi van participar treballadors de l’empresa B Braun, i que també va comptar amb la col·laboració de l’Ajuntament. Es va fer una neteja de l’espai, desbrossada, col·locació de mobiliari, plantació d’aromàtiques, col·locació de caixes niu i un hotel d’insectes. Aquí teniu una notícia del Diari de Rubí i un text d’en Jordi Vilalta, que explica la història de la font.


3. Projecte de Parc Agrari de Rubí

Un dels objectius de Rubí d’Arrel és que a Rubí s’implementi un Parc Agrari, amb els següents objectius:

 • Dotar d’una figura administrativa que asseguri infraestructures i serveis eficients.
 • Protegir el sòl no urbanitzable i corredors ecològics.
 • Facilitar la implementació d’una gestió agroforestal al territori.
 • Aconseguir un espai periurbà de qualitat agrària, així com protegir, recuperar i posar en valor el patrimoni arquitectònic i agrícola.
 • Recuperació de tradicions agrícoles.
 • Produir i consumir productes de proximitat, frescos i de temporada.
 • Promoure un model de transformació i comercialització dels productes agroalimentaris.
 • Contribuir a preservar i generar entorns saludables prop del nucli urbà.

4. “El paisatge amb nom i cognoms“, un projecte de topinímia local

Aquest projecte de toponímia local va començar el 2012, amb la recollida de noms tradicionals dels camps, les vinyes, els torrents, etc. El projecte encara està en marxa. Podeu trobar un esborrany en aquest document.


5. Revista “L’Esquitx. Territori i cultura de Rubí

Actualment ja portem 3 edicions d’aquesta revista, i aviat publicarem una quarta.

 • #1 Hivern 2016: Descobrim els llocs més emblemàtics de Rubí
 • #2 Primavera 2017: El llegat cultural de les fonts de Rubí
 • #3 Tardor 2019: Rubí il·lustrat (actualment en venta al CRAC, c/Sant Joan 1 – 8€)

6. Altres activitats

 • La Nocturna: és una de les activitats amb més participació de la ciutat. Ja portem 12 anys organitzant-la amb d’altres entitats, arribant a una participació de més de 1200 persones en l’última edició.
 • Rubí d’Arrel també organitza sortides obertes a la ciutadania un o dos cops l’any. A través de les xarxes socials (twitter, facebook), o fent-nos arribar el teu correu, podràs estar al dia de les activitats que fem!
 • Arran de Font: aquesta activitat es va deixar de fer però aquest any 2020 l’hem recuperat en el marc de les activitats d’Estiu al Natural. Cada juliol es fa una caminada fins a la font de Sant Muç que comença cap al vespre. Un cop a la font, sopem i escoltem música en directa i llegim poesia.

One thought on “Projectes i activitats

Els comentaris estan tancats.